22. 6. 2013

ROZHOVOR S MASMISEIMEM

pro rockový magazín SPARK 11/2002
 
SAMAEL
Pyrrhovo vítězství padlých švýcarských andělů!
 
Dobyli svět s přelomovou deskou "Passage", potvrdili svůj status materiálem "Eternal". Dnes již legendární švýcarské kvarteto SAMAEL dokázalo vytvořit prakticky nový žánr a zcela po svém propojit zatěžkaný temný metal s neméně zatěžkanou a temnou elektronickou hudbou, a to takovým způsobem, že jim většina fanoušků, včetně striktních metalistů zobala jejich "nejtvrdší disko" přímo z ruky. Valivé hymny jakoby ztěžka vybagrované ze samých základů země, zvukové stěny, až šamansky či rituálně znějící výrazné rytmické základy a nad tím vším cit pro silné a chytlavé melodie i jakousi kosmickou atmosféru z jiného světa. SAMAEL jsou zkrátka jediní, jedineční a neopakovatelní. O to smutnější je jejich početná fanouškovská obec při pohledu na neutěšenou současnost kapely, zmítané ani ne tak hudebními jako spíše ekonomickými problémy, které prakticky skoro zastavily její chod. Snad se vše v dobré obrátí, zdá se že se kapela trochu vzpamatovala a zablýsklo se na lepší časy. Nejen o uplynulých "třech letech mlčení" jsme si povídali s baskytaristou Masmiseimem...
 
Určitě se mnou budeš souhlasit, že o vaší kapele nebylo skutečně podezřele dlouho slyšet. První otázka tedy ani nemůže znít jinak než "co je nového?" !
Nového je především to, že máme připravený a nahraný čerstvý materiál "Era One", tak trochu speciální album, kde jsme si vyzkoušeli některé nové věci... Pokud bych měl vybrat jediné slovo které by jej nejlépe charakterizovalo, bude velmi atmosférické. Půjde o trochu zvláštní záležitost, i pokud jde o mimohudební stránku věci, kterou pro nás symbolizuje. Nazval bych jej albem "v závorce". Vzniklo zejména proto, že jsme potřebovali něco natočit, trochu pokročit vpřed. Připravovali jsme jej v pro SAMAEL těžkém období vážných problémů s vydavatelem... Neměli jsme moc velkou motivaci, takže z něj určitě půjde jiná atmosféra. Není to tak úplně "řadovka" se vším všudy, nejde o "samaelovskou klasiku", spíše o programátorskou záležitost Xytrase plus Vorphův vokál... Možná bych to spíše mohl srovnat s kdysi vydaným projektetem XYTRAS, kde se nacházely naše skladby v přearanžované, mnohem atmosféričtější podobě...
 
Pokud je vznik alba doprovázen ne zrovna příjemným obdobím vaší kapely, které se na výsledku určitě podepsalo, řekl bych, že pocity spojené s tímto materiálem budou asi dost smíšené, není-liž pravda?
Stojíme si za vším, co jsme kdy udělali, máme rádi i toto album, ale náš vztah k němu je trochu odlišný od vztahu k našim regulérním albům. Přesto je pro nás materiál "Era One" velmi důležitý, jsou na něm pro nás zajímavé věci a jsme rádi že jsme alespoň touto formou zase mohli něco udělat pod hlavičkou SAMAEL.
 
...pro pokračování klikněte na Další informace »
 

 
Souvisí nějak název alba s okolnostmi jeho vzniku?
Důvod, proč jsme si vybrali právě název "Era One", je trochu složitý. Zjednodušeně řečeno - toto album nezvnikalo za úplně ideálních podmínek jako náš výstavní kus, potřebovali jsme tedy nějak zvýraznit, že se odlišuje od ostatních věcí, zejména od našich budoucích aktivit, proto "Éra jedna"... Vedle toho se zabýváme spoustou jiných projektů, které nás možná v současné době motivují a baví více, takže toto album je jen jednou z mnoha našich aktivit. Na druhou stranu musím říci, že i přes momentální nedostatek motivace a chuti pro nás neexistuje důležitější projekt než SAMAEL.
 
Tuším, že jste nedávno přetrpěli i obměnu sestavy...?
Měli jsme jednu změnu, odešel nám kytarista Kaos. V podstatě šlo o důsledek celé té krize, která se s námi táhne poslední tři roky, už od vydání alba "Eternal". Dva roky se nic nedělalo, to se na kapele podepíše... Byla to fakt katastrofa! Jeho nástupcem je Makro, kytarista z výtečné švýcarské doom-rockové kapely SLUDGE. Věříme, že spolupráce s nimi bude fungovat co nejdéle, vypadá to nadějně.
 
Dobře, je tedy na čase trochu blíž poodkrýt celé jádro pudla a podívat se detailně na příčinu vašich problémů...
Všechno se to točí kolem vydávající firmy. Vůbec nic pro nás nedělali, nebyli s námi v kontaktu a jenom nadělali spoustu problémů: naslibovali hory doly a nic nesplnili, dluží nám spoustu peněz, všechno ztopili sami pro sebe, takže jsme neviděli ani floka. Nula franků pro tři lidi - takhle se nedá pracovat, skládat ani točit, když jsi úplně bez prostředků! Ještě ke všemu po nás začali vyžadovat novou desku, niž by se namáhali cokoliv nám zaplatit - přece se sami nezadlužíme do výše padesáti tisíc švýcarských franků kvůli natočení nového materiálu jen proto, že nám firma nezaplatila za desky, které jsme u nich vydali a dobře se prodávaly... to je fakt výsměch! Tak jsme si tedy žádné dluhy nenasekali a místo toho jim raději dodali to naše atmosférické "album v závorce". Pokud nebude úspěšné, nedá se nic dělat, takový je život a jsme na to připraveni. Ostatně co od nás kdo může očekávat, když jsme měli nulové prostředky na jeho natočení? "Era I" je deska, která zabije dvě mouchy jednou ranou stejně jako další materiál - "Era II". Dovoluje nám ukázat posluchačům i jinou tvář SAMAEL, než na jakou jsou zvyklí a navíc jde o elegantní řešení našeho problému, tj nutnosti splnit smlouvu s vydavatelem.
 
Jak se ale stalo, že poměrně renomovaný label vás tak šíleným způsobem "vzal na hůl"? Máš zprávy o dalších podobně postižených kapelách: A tušíš, v čem spočívá základ celé této krize?
Přehnané ego některých lidí na firmě, neschopnost odhadnout skutečnou situaci, žízeň po penězích...! A musím říci, že skutečně nejsme sami. S výjimkou DARK TRANQUILLITY  nevím o kapele, která by tam byla spokojená. Podobné brutální problém jako my měli třeba THE GATHERING. Firma na jejich deskách vydělala kvanta peněz a stejně se nakonec rozešli ve zlém. THE GATHERING si už radši vydávají desky sami, šetří, kde se dá, ale určitě jim to takhle půjde lépe... Z naší strany určitě snaha byl, dělali jsme to nejlepší, co umíme ale vydavatelství jenom křečkovalo peníze, než aby pořádně investovalo do promotion atd.
 
Budete následovat příkladu THE GATHERING a založíte si své vydavatelství, až se vyvážete ze smlouvy?
Ne, my určitě žádný vlastní label nezaložíme, nemáme chuť zabývat se vydáváním desek pod vlastní hlavičkou. Našim úkolem je pouze točit alba a hrát koncerty, takto by to mělo zůastat i do budoucna, ale pod křídly jiného vydavatele.
 
Na festivalu Summer Breze, kde jsme se spolu setkali, jsi kromě svého basového postu fungoval jako osvětlovač, mj. při setu SENTENCED. Je to tvé zaměstnání? Mimochodem, SAMAEL jsou známí též vynikajícími světly, právě na zmíněném festivalu jste je měli opravdu působivá!
Díky moc! Ne, není to můj stálý job, ostatně ani žádné stálé zaměstnání nemám. Dělám to, co mne zrovna baví a co se mi líbí. Hudebníka a samozřejmě také osvětlovače. Práci se "Světly" beru velmi vážně, je to ale pořád jenom koníček, vášeň.
 
Na závěr bych se zeptal, zda je pravdou, že po natočení alba "Eternal" jste na dlouhý čas zmizeli meditovat do indických klášterů...?
Ne, to je opravdu fáma, faktem je pouze to, že Vorph strávil dva měsíce u našich známých v indickém městě Kalkata, kde pracují v tamním sirotčinci. Odtud tedy pochází pravdivé jádro oné informace...
 

 

Žádné komentáře: